La o luna de zile dupa ce la robinete curge apa cu noroi, Directia de Sanatate Publica este hotarata sa sisteze alimentarea cu apa a municipiului Bacau. Noroiul a infundat schimbatoarele de caldura iar CET-ul a oprit furnizarea apei calde. Proprietarii de apartamente au dat in judecata Regia de Apa.

De aproape o luna de zile la robinetele bacauanilor curge o apa neagra ca noaptea. Directia de Sanatate Publica (DSP) spune ca apa e buna de baut, cu conditia sa o lasi sa se decanteze. Nu de aceeasi parere sunt si bacauanii care au depus nenumarate plangeri la DSP.

Mircea Pricopie este unul dintre bacauanii care a luat institutiile de la un capat la altul pentru a fi ascultat. "La Regia de Apa nu te baga nimeni in seama - spune el.. Aceasta situatie ingrozitoare este la fel de luni de zile. Nu mai poate fi scuzata. Nu s-a intamplat o data sau de doua ori. Este realitatea in care traim. Nu avem alta apa. Sunt putini cei care isi permit sa bea apa minerala.

Cine are bani de asa ceva? Si apoi tot o platim pe asta, si nu asa oricum, ci la preturi ametitoare. Nu cred ca sunt multe orase in care apa sa coste ca la noi. Si nu inteleg ce platim! Poate malul?, se intreba el.

Scuze cu duiumul la institutiile abilitate

Reprezentantii Regiei se impiedica in declaratii aberante. Daca in urma cu doar cateva zile dadeau vina pe reteaua de alimentare, veche de peste 45 de ani, acum s-au vazut depasiti de situatie si emit tot felul de ipoteze.

"A fost vorba de o avarie pe conducta din zona Garii care face legatura intre statia Gheraiesti si toate zonele din nordul si centrul orasului, incluziv strazile Letea si Milcov, sustine Mihai Airinei, director tehnic RAGC.

"De asemenea, mizeria aparuta a mai fost cauzata si de inceperea furnizarii energiei termice, in special la centralele exploatate de Termloc, care foloseste in conductele secundare apa de adaos provenita din reteaua publica de alimentare".

DSP ameninta ca va sista apa

Depasiti probabil de situatie si de zecile de reclamatii, reprezentantii DSP s-au hazardat in declaratii. Dr. Marin Bustuc a declarat ca a trimis avertismente catre Primarie si RAGC pentru luarea unor masuri imediate. "In caz contrar se va ajunge la sistarea furnizarii apei in Bacau.

Chiar daca aceasta corespunde chimic si bacterilogic, din punct de vedere organoleptic (aspect, gust, miros) nu se incadreaza in normative. Din aceasta cauza, directorul tehnic al Regiei a fost amendat cu cinci milioane de lei".

Regia de Apa - data in judecata

Liga Asociatiilor de Proprietari din Bacau a actionat in judecata RAGC pentru ca furnizeaza apa rece murdara. "Noi am angajat avocat si asteptam sa fim chemati la primul termen, lucru care cred ca se va intampla saptamana viitoare", declara Ionel Dogaru, vicepresedintele Ligii. "Daca problema nu se rezolva, locatarii vor iesi in strada, sa protesteze.

Vor cere sa fie despagubiti pentru masinile de spalat stricate, pentru centralele termice si alte aparate casnice".

Apa calda murdara strica instalatiile furnizorilor

Si furnizorii de apa calda sunt afectati de calitatea proasta a apei din Bacau. "Schimbatoarele de caldura trebuie curatate la trei saptamani din aceasta cauza, declara ing. Viorel Comanescu - TERMLOC SA. Nu e vorba doar de efort si de timp, ci si de costuri. "Se strica garniturile de etanseizare, care nu suporta decat 2-3 strangeri", precizeaza el.

De ieri, CET Bacau a oprit apa calda din acelasi motiv.